Óraátállítás 2023

Óraátállítás 2023

Forrás: pexels.com

Óraátállítás 2023-ban

A nyári időszámítás évente március utolsó vasárnapján veszi kezdetét, és egészen október utolsó vasárnapjáig tart. Március utolsó vasárnapja 2023-ban március 26-ra esik, október utolsó vasárnapja pedig október 29-re.

Mikor kell órát állítani 2023-ban?

  • Március 26, vasárnap hajnalban 2:00 órakor a nyári időszámítás kezdetével az órákat 3:00 órára kell előre állítani.
  • Október 29, vasárnap hajnalban 3:00 órakor a téli időszámítás kezdetével az órákat 2:00 órára kell visszaállítani.

Mikor kell órát állítani 2022-ben?

Az óraátállítás története

Az óraátállítás ötletét néhány forrás szerint már Benjamin Franklin is felvetette, ám terve végül nem valósult meg. Az első ország, amely hivatalosan bevezette a nyári időszámítást energiatakarékossági okokból, az USA volt, 1916-ban. Ezt a lépést rövid időn belül számos más ország is követte a világon, Magyarországot is beleértve. Hazánkban a nyári időszámítást nem tartották folyamatosan érvényben, bizonyos években nem alkalmaztak óraátállítást.

Az Európai Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette a nyári időszámítást Európában.

Az óraátállítás vitatott előnyei

Az óraátállításnak az energiatakarékosság mellett számos más előnye is van. Azok, akik munkaidejük nagy részét zárt terekben, mint például irodákban, gyárakban, iskolákban vagy más fedett helyeken töltik, az óraátállítás révén élvezhetik a természetes világítás egy órával hosszabb idejét. Azok, akik munkaidejük befejeztével a szabadban szeretnének időt tölteni, az óraátállításnak köszönhetően későbbre tolhatják a szabadtéri programok szervezését. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a szabadtéri munkák időtartama is növelhető azáltal, hogy az órákat előre vagy visszaállítjuk. Az USA-ban több alkalommal kiemelték, hogy az óraátállítás bevezetése óta csökkent a bűnesetek száma.

Az óraátállítás bevezetése óta időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek kritikát fogalmaznak meg az óraátállítás előnyeivel kapcsolatban. Még mindig nem teljesen világos, hogy az óraátállítás milyen negatív hatással lehet az emberi szervezetre. Ugyanis az emberek képesek eltérő mértékben alkalmazkodni az új időrendhez.